Med jedna je od rijetkih lako dostupnih namirnica koja sadrži potrebne vitamine i minerale za podršku tijelu i umu. Uz brojne zdravstvene blagodvati, u moderno vrijeme med se sve više konzumira za borbu protiv anksioznosti.

Jedna čajna žličica meda sadrži oko 25% vaše preporučene dnevne doze vitamina B, C i D. Budući da sirovi med nikada nije bio zagrijavan, obrađen, pasteriziran ili razrijeđen, njegova zdrava svojstva lako su dostupna našem tijelu za apsorpciju. Ovi vitamini i minerali mogu nas zaštititi od molekula koje uzrokuju oštećenja, bolesti i starenje naših stanica. Ali kako mogu ciljati točno na mozak? Čitajte dalje kako biste saznali...

Vitamina B1 na 100 g meda oko 3 mikrograma, a važan je za sve stanice tijela, posebice za one živčanog sustava.

Vitamina B2 na 100 g meda ima oko 50 mikrograma, važan je za rast, razvoj te proizvodnju određenih enzima i crvenih krvnih stanica odnosno eritrocita. Ovaj vitamin služi za oslobađanje energije iz šećera, masnoća i bjelančevina iz hrane.

Vitamina B3 na 100 g med ima 130-200 mikrograma, služi kao antioksidans, štiti od različitih bolesti, važan je za iskorištavanje energije iz šećera, za razgradnju alkohola kao i pretvorbu ugljikohidrata u masti. Može održavati razinu kolesterola u krvi te pomaže pri stvaranju eritrocita i usporava stvaranje kancerogenih tvorbi.

Vitamina B4 u medu ima oko 5 mikrograma na 100 g. Osnovna funkcija je da obnavlja i održava staničnu genetsku uputu. Koristi se i kao zaštitni faktor protiv ultraljubičastog zračenja te služi za rast i obnovu stanica.

Vitamina B5 ima oko 70 mikrograma na 100 g meda. Važan je u metabolizmu stanica te u izgradnji masti, žući, kolesterola, vitamina D, nekih hormona i crvenih krvnih stanica.

Vitamina B6 u medu ima oko 160 mikrograma na 100 g. Služi za iskorištavanje esencijalnih masnih kiselina te potiče reprodukciju odnosno stvaranje bakterija i kvasaca.

Vitamine B12 i B15 u medu nalazimo u tragovima, dok je zanimljivo da vitamin B17 nalazimo u peludi i nektaru marelice.

Za blagu tjeskobu možemo pomoći u upravljanju simptomima odabirom zdrave, uravnotežene prehrane pune svježih namirnica, cjelovitih žitarica i nemasnih izvora proteina, redovitom tjelovježbom i smanjenjem stresa prakticiranjem svjesnosti.

Preporučeni med za konzumaciju kod tjeskobe / anksioznosti?


Često me pitaju koji med je bogat B vitaminom za razne tegobe, moj odgovor je:

IMUNO BOMBA i još nekoliko vrsta meda, ovisno što preferirate, a posebice o mogućim alergijskim reakcijama.

Zašto imuno bomba kao medna mješavina?

Preporučujemo Imuno bombu kao medna mješavina Cvjetnog meda (60%), bagremovog meda 30(%), cvjetnog praha 9(%) i propolisa (1%). Od vitamina sadržava: B1, B2, B6, B7, B12 uz bitne vitamine poput A,E,K,H,P,PP,C. 

Klikom na proizvod u nastavku saznajte više:

IMUNO BOMBA 250 / 450 / 900 g

Uz Imuno bombu svakako preporučam povremenu konzumaciju pčelinji proizvoda CVJETNI PRAH i PERGA.

CVJETNI PRAH 125 / 200 g.

Kako med pomaže kod tjeskobe?

Studija iz 2014. izjavila je da med ima anksiolitička svojstva, što znači da sadrži spojeve (kao što su antioksidans flavonoidi zvani krizin i galna kiselina) koji mogu smanjiti tjeskobu.

Smatra se da to postiže podržavajući zdravlje središnjeg živčanog sustava, pomažući u poboljšanju pamćenja i intelekta te smanjujući tjeskobu i anksioznost. U istoj studiji navedeno je da spojevi u medu "izvršavaju odličan učinak na središnji živčani sustav, pomažući u ublažavanju tjeskobe".

Med je također koristan za crijeva, osiguravajući prebiotička vlakna koja pomažu dobrim bakterijama u našim crijevima (zajedničkim nazivom mikrobiom) napredovati. Istraživači sada znaju da postoji veza između zdravlja naših crijeva i našeg mentalnog zdravlja – što je zdraviji naš mikrobiom, što su nam zdravija crijeva, to je bolje naše zdravstveno stanje, posebice gledajući na mentalno zdravlje.

Med također ima niži glikemijski indeks (GI) od normalnog stolnog šećera, što znači da ne uzrokuje velike skokove, a zatim niže razine glukoze u krvi kao šećer. Konzumiranje šećera može pogoršati osjećaj tjeskobe potaknuti oslobađanje inzulina kako bi se nosio s viškom glukoze, što može dovesti do osjećaja nervoze, nervoze, umora i magle u mozgu.

U ponudi imamo razni med i pčelinje proizvode 100% prirodnog hrvatskog porijeka.



Izvor: Dr.Peter Kapš-Apiterapija -Liječenje pčelinjim proizvodima