Ako imate dijabetes tipa 2 ili ste pod velikim rizikom od njega, možda ste čuli tvrdnje da je med bolji od drugih zaslađivača

Med može imati brojne zdravstvene koristi, svaki med je još uvijek izvor jednostavnog šećera i ugljikohidrata. A ako imate dijabetes, trebate brojati ugljikohidrate tijekom dana. 

U slučaju upotrebe lijekova poput inzulina, posavjetujte se s Vašim liječnikom.

Mali naši savjeti i što znati prije nego što odlučite kako ćete postupati s medom u svojoj prehrani:

Često me pitaju kupci, te i općenito je veliki pitanje 

DALI JE MED ZASLAĐIVAČ?

Odgovor, već godinama poznat je "Med je zaslađivač". Također se naziva i "dodani šećer " na etiketama hrane jer prirodno nije dio druge hrane. Umjesto toga, dodajete ga hrani kako biste je zasladili. Med je izvor ugljikohidrata. Ti ugljikohidrati uglavnom dolaze od glukoze i fruktoze, koji su jednostavni šećeri.

ZAŠTO KORISTITI MED KAO ZASLAĐIVAČ, POSEBNO KAO ZAMJENU "STANDARDNIH" ŠEĆERA U SLUČAJU DIJABETESA

Po žlici meda ima:

  • 64 kalorije
  • 17 grama šećera
  • 17 grama ugljikohidrata
  • 0,06 grama proteina
  • 0,04 grama vlakana

Med prirodno sadrži sadrži vitamine i minerale poput kalija , kalcija , cinka i vitamina C te antioksidanse.

Med se razlikuje od bijelog ili "stolnog" šećera jer u ima značajne količine vitamina i minerala. Med također ima niži glikemijski indeks (GI) od šećera. Glikemijski indeks mjeri koliko brzo ugljikohidrat podiže razinu šećera u krvi . Med ima GI rezultat 58, a šećer ima GI vrijednost 60. To znači da med (kao i svi ugljikohidrati) brzo podiže šećer u krvi , ali ne tako brzo kao šećer. Ipak, nije velika razlika.

Konzumacija meda može negativno utjecati na vaš šećer u krvi i vašu sposobnost da uzmete pravu količinu inzulina.

Med je izvrsna zamjena za standardne šećere

Prije konzumacije i o količini konzumacije posavjetujte se Vašim ljekarom.



Izvor: Dr.Peter Kapš-Apiterapija -Liječenje pčelinjim proizvodima